render severni vhod 01 render telovadnica 00 render garderobe 01 render jug01

Kašelj Kindergarten

The site allowed optimal organization of the floor plan: north (noise, traffic, arrival, service rooms), south (sunlight, outdoor green spaces, terraces, playrooms). The building is oriented towards the south, which in combination with roof overhangs allows for optimal use of solar energy. The low winter sun enters the playroom while in the summer the overhang protects the glass surfaces from overheating. The deep interior spaces are lit through skylights and north facing windows. Compact shape of the building minimizes facade surface. A diverse and dynamic central space is used for socialization and play as well as serving as the entrance area. It also connects the playrooms and service spaces thus minimizing the length of communications.

All playrooms share orientation and internal organization and are thus equivalent. The entire south side of each playroom opens onto covered wooden terrace. When using the playground, the children change in changing rooms adjacent to the playrooms and exit directly into the yard.

Project team: Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman, Tina Javornik

Location: Kašelj, Ljubljana

Client: Municipality of Ljubljana

Competition: 2013

06_VrtecKaselj_Pritlicje 07_VrtecKaselj_Prerez 08_VrtecKaselj_Fasade 04_VrtecKaselj_Situacija2 05_VrtecKaselj_Klet 02_VrtecKaselj_Shema2 03_VrtecKaselj_Situacija1 01_VrtecKaselj_Shema1