02_S3D4126_7_8Adjust 01_S3D4069_70_71Adjust 04_S3D4087_8_9Adjust 03_S3D4144_5_6Adjust 05_S3D4114_5_6Adjust 06_S3D4186_7_8_adjust 07_S3D4192_3_tonemapped 08_S3D4198_199_200_adjust-2 09_S3D3601 12_S3D3658-2 10_S3D3589 11_S3D3586 14_S3D3663_4_5Adjust 13DSC05385 15DSC05353 16_S3D3667 17_S3D3684_5_6Adjust 18_S3D6440_1_2Adjust-2 19_S3D6449_50_51Adjust 20L0000022 21_S3D6511_2_3Adjust-2 22_S3D2960_1_2Adjust-2manjsa 23_S3D2978_79_80Adjust 25_S3D3047_8_9Adjust 24_S3D3035_6_7Adjust-2 27_S3D3128_29_30Adjust 26_S3D2951_2_3Adjust 28_S3D3872_3_4Adjust 29DSC05364 30_S3D3938_39_40Adjust

Hospic

Hospic building is a centre for palliative care. As a home for persons in their final stage of life, Hospic bears witness to the more serious aspects of life, failing health and the departure. That’s why it’s crucial that the building offers a safe haven, a place with the possibility of identifying with one’s environment, a place that one can treat as home. The design of the building focuses on characteristics that offer positive ambient and psychological effects. The materials are warm, the colours are pleasant and the shapes are easy to understand. We wanted the building to be easily recognisable, so we created a building with strong characteristic features. It reminds us of a large rustic bread baking oven. The design of the facade is inspired by the chessboard pattern with light- and dark-coloured ceramic squares and evenly distributed window openings, whose transparent glass railing is printed with a pattern borrowed from an ex-libris by Jože Plečnik. The facade with multiple layers or the »coat« embodies the ideas of tradition, life cycles and fragility and transience of human life. The ground-floor entrance canopy is made of rough concrete in the shape of ‘Casa piccola’ and it adheres to the street line. The inscription on the entrance canopy signals public function of the building, but at the same time the canopy protects the entrance from view, keeping a certain level of privacy and secretiveness. The interior with almost square floor plan creates a home like ambiance through use of warm materials such as wood and careful use of natural light. A monumental staircase connecting public realms of the building winds around the central vertical core and opens different wiews in the surroundings.

Location: Hradeckega 20, Ljubljana

Client: Municipality of Ljubljana

Project: 2004

Built: 2010

Photo: Damjan Svarc, Archive

Award: Plečnik Award nomination 2010

Model Hospic_Detailed Skin Model Model