00-notranji-jedilnica2 notranji-hodnik2 notranji-stopnice nadstrek vhod2 fasada frontalno

Osnovna šola Ajdovščina

Šola je sestavljena iz dveh volumnov in osrednjega povezovalnega dela, ki se organsko vključuje v oblikovanje peš osi kot njeno nadaljevanje in iztek v naravo s panoramo hribov. Povezovalni del vsebuje vhodno avlo in jedilnico – večnamensko dvorano. Mejo šolskega trga in vhod v šolo gradi streha (nadstrešnica) na stebrih, ki omogoča pokrite povezave med vhodi in dovozom, služi kot nadstrešek za čakanje avtobusa, pomeni pa tudi simbolno središče šole. Nadstrešek ima zaobljene vogale in velike okrogle odprtine, skozi katere rastejo drevesa. Šola pripoveduje zgodbo o urbanem prostoru mesta – interpretira urbano zgodovino Castre – kot novo središče znanja, zgodovine in identitete.

Projektna skupina: Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman, Samo Radinja, Veronika Ule

Lokacija: Ajdovščina

Naročnik: Občina Ajdovščina

Natečaj: 2010

Druga nagrada

00-notranji-jedilnica2 notranji-hodnik2 notranji-stopnice nadstrek vhod2 fasada frontalno