mammas and pappas_2 copy master_render_soncnice_1 the_one_really_done01_Hodos_Shema09_Hodos_prerez110_Hodos_prerez2juznaseverna_popravavzhodnazahodna

Senior Citizen Center Hodoš

The rather large building envelope volume of the new senior citizen center is situated on a site in the centre of the village. There is a crossing of the street and the path to the church next to the site, which promotes the Home to the status of an important village house. The design of the building and the exterior space creates a unity with the site and references the morphology of the village space. The building introduces contemporary architecture into the community; this architecture is, however, regionally justified. The house rises from the ground, hence the use of brick. From the ground floor entrance, the space flows into the central gallery and up the stairs into the library, the café, and finally outside, into the park. The way the entrance square and the park are connected is crucial for the quality of experience and orientation in the Home. An urban space “en miniature” is created in the house: a gallery, a place to experience and communicate. With its niches, bookshelves, the gallery, Internet access points, etc., the corridor has the function of an extended living space; it all goes towards creating a suitable and befitting ambient for senior citizens.

Project team: Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman, Samo Radinja, Veronika Ule

Landscape achitecture: Mojca Balant, Ina Šuklje Erjavec

Location: Hodoš

Client: Municipality of Hodoš

Competition: 2008

Mention

01_Hodos_Shema2 02_Hodos_SituacijaSirsa 03_Hodos_Situacija 04_Hodos_Klet 05_Hodos_Pritlicje 06_tloris 07_Hodos_Nadstropje 08_Hodos_atika