01PogledIzProleterskih 06fin_notranjost2 11fin_avla 12fin_atrij 03Copy of _DSC0080513Copy of DSC0081309fin_V_fasada10fin_Z_fasada

Don Boskov center Maribor

Don Boskov center Maribor bo za jugozahodno območje Maribora pomenil novo središče. Kompleks je zasnovan kot stavbni otok pravokotnega tlorisa, umeščen v park, ki nudi zaščito pred hrupom dveh močnih prometnic. Zasnovan je kot jasna stavbna masa pravokotnega tlorisa s centralnim dvoriščem. Iz nizkega kvadra, ki združuje različne vsebine v anonimnem tkivu, izdolbemo dvorišče in iz njega dvignemo cerkveno ladjo in kapelo. Dvorišče je oblikovano kot mestni trgi z lipo in arkadami, ob enem pa je predprostor križnemu hodniku, klasični formi samostanske sakralne arhitekture. Iz njega se radialno vstopa v cerkev, kapelo, dvorano, župnišče in mladinski center. Klasična zasnova je izražena tudi v oblikovanju volumnov. Prepoznavnost pastoralnega centra poudarjata vertikala zvonika  in kupola cerkvene ladje, oblečene v steklen plašč (ta deluje podnevi kot kristal ponoči pa kot lestenec), ki se dvigneta nad osnovno enonadstropno stavbo. V svoji materialni pojavnosti hiša zraste iz tal. Zato je izbrana opeka kot gradivo fasadnega plašča. Fasadni ovoj je discipliniran, artikuliran s plitvimi vzdolžnimi, prepletajočimi se poglobitvami. Ovalna oblika cerkvene ladje je izpeljana iz trikotnika z zaobljenimi vogali in stranicami. Prostor kontemplacije ima en sam pogled – v nebo, tako najsvetejši del cerkve zaznamuje intenzivno doživetje svetlobe. Oblikovanje notranjih prostorov sledi principu kontrastov: temno – svetlo, nizko – visoko, beton – les, hladno – toplo. Celota, od urbanistične zasnove do detajla, sledi skupnemu prizadevanju, da bi prepričljivo udejanjili urbani, simbolni, metaforični in poetični potencial arhitekture s tako pomembno javno vsebino.

Don Boskov center se gradi postopoma. Struktura celote je razen zvonika dokončana, znotraj nje je finaliziranih del prostorov. Leta 2015 je bila dokončana cerkev.

Lokacija: Engelsova 66, Maribor

Naročnik: Salezijanski inšpektorat

Krajinska arhitektura: Mojca Balant

Natečaj: 2007

Projekt: 2011

V izgradnji

02Situacija 04Tlorisi_brezSifre 05Prerezi_BrezSifre 07fin_J_fasada 08fin_S_fasada