07_NusdorfDebant_Fasadi1 08_NusdorfDebant_Fasadi206_NusdorfDebant_Prereza

Dom za stare

Na lepi lokaciji, iz katere je pogled na gorske verige in zeleno zaledje, bo zgrajen dom za starostnike z 90 enoposteljnimi sobami. Cilj je zgraditi stanovanjsko hišo, v kateri ljudje stanujejo, to je dom za življenje starejših, z intimnostjo individualne hiše in mnogo vrstnostjo mesta.

  1. Zaradi majhne parcele in lepih pogledov je objekt ekstrovertiran. Tako je ohranjene čim več parcele za vstopni trg na severu in vrt na jugu.
  2. Tipološka zasnova sledi programu, organizaciji v devet skupin, ki se povezujejo po tri v nočno enoto. Tako dobimo strukturo v obliki triperesne deteljice. Tipološka inovacija je v preseganju introvertiranosti z igrivimi odnosi med prostori in povezovalnim bivalnim ambientom.
  3. Vsaka skupina z 10 sobami je urejena kot stanovanje. Ima vhod z vhodnimi vrati, vhodno območje, krožni hodnik okoli jedra in jedilnico s teraso. Ni slepih hodnikov, saj ti ne delujejo stimulativno na stanovalce (še posebej pri dementnih). Dnevni prostori – jedilnice se odpirajo v dve smeri, proti jugu na nadkrite terase in proti severu na razgled na gore.
  4. Po dve sobi sestavljata module, ki so postavljeni v ortogonalno mrežo tako, da gradijo obod hiše. Med moduli sob so prostorski intervali, ki omogočajo svetlobo in poglede za centralni prostor. Oblika stavbnega telesa z vboklinami in izboklinami je v interierju uporabljena za to, da se ustvari merilo, ki omogoča intimnost bivanja kljub velikemu številu enot.

Projektna skupina: Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman, Tina Javornik

Lokacija: Nussdorf Debant, Avstrija

Naročnik: Zasebni/Private

Natečaj: 2013

01_NusdorfDebant_Situacija 03_NusdorfDebant_Pritlicje 02_NusdorfDebant_Klet  04_NusdorfDebant_Nadstropje