dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 2013  dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 2013 dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 2013

dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 2013dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 201302scan0004

Materinski dom, enota Vrtca Trnovo

Materinski dom je bil zgrajen kot izraz skupne skrbi za brezdomne mamice z majhnimi otroki. Lokacija je na območju šole in vrtca v mirnem predelu Trnovega. Zasnova arhitekture in opreme je preprosta in jasna, da lahko spodbuja kulturo bivanja mladih mamic. Sam arhitekturni izraz Materinskega doma se orientira po kvalitetni arhitekturni dediščini Ravnikarjeve šole iz šestdesetih let, zlasti pri obdelavi materialov in detajlov. Oblikovan je kot družinska hiša, kot dom. Proti piazetti ob pešpoti, ki povezuje vhode v dom, vrtec in šolo, se Materinski dom obrača z nadstrešeno vhodno rampo. Zid ob rampi od javnega prostora oddeli interni atrij, ki služi kot podaljšek dnevne sobe. Enostavna fasada, ki ji nekaj malega patosa dodaja okroglo okno v vogalu, je zgoraj zaključena z dvignjeno streho.Notranjost je višinsko členjena na etaže in medetaže, ki jih povezuje stopnišče. Skupni prostori so spodaj, pisarna z značilnim okroglim oknom v medetaži, interni in individualni prostori pa so v nadstropju. Ob skupnih prostorih, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba sta tudi hodnik in stopnišče oblikovana kot del javnega prostora, kot prehod med javnim in privatnim ter kot mesto druženja in srečevanja.

Materinski dom leta 2012 spremeni namembnost, v njem se organizirata dve enoti vrtca. Vodilo ob prenovi je bilo v čim manjši možni meri spreminjati strukturo obstoječe stavbe, in narediti prijetne, otrokom prijazne sodobne prostore.

Lokacija: Karunova ulica 16b, Ljubljana

Naročnik: Mestna občina Ljubljana

Projekt: 1992, 2012

Izvedba: 1994, 2012

Fotografije: Miran Kambič, Jane Štravs

Nagrada: V selekciji za nagrado Piranesi 1994 (Materinski dom)

01_MaterinskiDom-Pritlicje 02_MaterinskiDom-Nadstropje 03_Vrtec-Pritlicje 04_Vrtec-Nadstropje

dans arhitekti vrtec trnovo ljubljana 201313piranski87000612scan0005