DSCN4107 DSCN4132 fasada14 z napisi PanoramaIzrez pogled1 pogled2

Eda center

Maketa ob Kidričevi, ki predstavlja Ravnikarjev herojsko-modernistični urbanizem idealnega mesta, je izhodišče – predtekst – za oblikovanje našega objekta. Gre za to, da vzpostavimo jasen odnos do kvalitete obstoječega, delno realiziranega modernističnega mesta, hkrati pa ga nadgradimo v smislu današnjih urbanističnih spoznanj in potreb. Mestni značaj objekta je izražen s stopničastim trgom, pasažo, javnim programov v pritličjih in vlogo v mestnem skylineu.

Vodilo zasnove nove stolpnice je umirjen in eleganten luksuz. Stavba je funkcionalna makina. Program je interakcija poslovno trgovskega v parterju, poslovnega v spodnjih in stanovanj v zgornjih etažah bloka. Prerez je kot diagram, podoben prerezu velike potniške ladje. Parkirne etaže v kleti nudijo udoben dostop za stanovalce, zaposlene in obiskovalce. Hitra dvigala vodijo do svetlih in razkošnih stanovanj z najlepšim razgledom v mestu. Specifično identiteto, iz katere izhaja tudi njeno ime Eda, izpelje iz letalstva, saj predstavlja novo okolje spomeniku letalskemu pionirju Edvardu Rusjanu.

Žal objekt ni zgrajen po izvedbenih načrtih avtorjev.

LokacijaDelpinova 18b, Nova Gorica

Naročnik: Euroinvest d.o.o.

Natečaj: 2005

Projekt: 2007

Izvedba: 2011

Fotografije: Miran Kambič

UrbanizemSivaStara skica4 skica3 PZIzasnovaStanovanjaEda Model (1) PZIzasnovaStanovanjaEda Model (1) PZIzasnovaStanovanjaEda Model (1) PZIzasnovaStanovanjaEda Model (1)pogled6